Edmund Husserl tarafından başlatılmış ve 20.yüzyılın bir çok düşünürünü etkisi altına alan bir felsefi düşünme yöntemidir.

20.yüzyıl başlarında bilim ve felsefede yeni bir yaklaşım olarak dikkat çeken ve yüzyıl boyunca etkisini sürdüren bu akım Heidegger, Sarte, Foucault ve postmodern düşünürlere uzanan bir etki alanına sahiptir.

Bu nedele 20.yüzyıl felsefesini doğru anlamak için dikkate alınması gereken zorunlu duraklardan biridir.

Temelde epistemolojinin esaslı sorunlarından biri olan özne-nesne ilişkisine ampirizm ve pozitivizmden farklı bir bakış açısı geliştirilen fenomenolojide, dolaysız olarak verilmiş olanın, özlerin ve bunları algılayan bilincin analizi çabasıdır. Bu yönüyle bilgi felsefesinin esas sorununa zihin felsefesinin bakışını taşır.

Gerçeklik orada bir nesne olarak varolanın değil onu algılayan bilincin sayesinde deneyimlere dönüştürülmüştür, bu nedenle esas incelenmesi gereken numen değil onun bize verilişi olan fenomenler üzerinden bilincin ta kendisidir.

Bu seminerde fenomenolojik yöntemin temelleri ele alınacaktır.

Seminerler takvimde belirtilen gün ve saatte, belirtilen lokasyonlarda düzenlenmektedir. Seminerler halka açıktır, okullara kayıt olmadan seminerlere katılabilirsiniz. 

Seminerler, etkinlik takviminden takip edilebilir.

About the author

You may also like

Yaşam Okulu Webinarları

Etiğin temel tartışmalarının yaşamsal olanlarına odaklanan bu okulda;